Pemberdayaan Masyarakat melalui Pelatihan Pengolahan Nugget Daging Ayam Kombinasi Buah Sukun pada Desa Lampisang Kabupaten Aceh Besar

Authors

  • Masyitah Masyitah Politeknik Indonesia Venezuela
  • Devia Fitria Politeknik Indonesia Venezuela
  • Rahmaya Rahmaya Politeknik Indonesia Venezuela
  • Ahmad Hamim Damanik Politeknik Indonesia Venezuela
  • Muhammad Rizki Fadhillah Politeknik Indonesia Venezuela

DOI:

https://doi.org/10.61132/aspirasi.v3i1.1407

Keywords:

Chicken Meat, Nuggets, Devotion, Breadfruit

Abstract

Chicken Nuggets   is   a   processed   product   made   from   ground   meat   with   several   additional ingredients and moulded in various shapes. Innovatio in the use of breadfruit which has nutrients in the form of carbohydrates, fiber, protein, vitamins, and so on so that this food product has the potential to be of choice materials in chiken nugget product. Meanwhile,  Lampisang  Village,  Peukan Bada District,  Aceh Besar Regency,  as  a  location  for Community  Service  activity. The activities carried out were counseling and demontration on chicken nuggets with addition buah sukun. From this activity it can beconcluded that the implementation through community service processing chicken meat with addition buah sukun into nuggets, service participants can increase their knowledge and skills  in diversifikasi chicken meat. The implementation of the activity has been successful and has receiveda good response.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Biyumna, U. L., Windrati, W. S., & Diniyah, N. 2017. Karakteristik mie kering terbuat dari tepung sukun (Artocarpus altilis) dan penambahan telur. Jurnal Agroteknologi, 11(01), 23-34. https://doi.org/10.19184/j-agt.v11i1.5440.

Kalista, A., Maulana, A. K., Shandy, A. D., Nurdin, T. K., Maliyana, J., & Nafiah, R. N. 2022. Pelatihan pembuatan nugget jagung sebagai upaya meningkatkan perekonomian masyarakat di desa wukirharjo kecamatan parengan kabupaten tuban. DedikasiMU: Journal of Community Service, 4(4), 431-441. http://dx.doi.org/10.30587/dedikasimu.v4i4.4750.

Kevin, M., Asmini, A., Fitriyani, I., & Sutanti, M. 2023. Pelatihan pembuatan nugget ikan tongkol sebagai pengembangan desa wirausaha untuk masyarkat desa jaya makmur kecamatan labangka. Karya: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 3(1), 193-200.

Nisa, T. K. 2013. Pengaruh substitusi nangka muda (Artocarpus heterophyllus LMK) terhadap kualitas organoleptik nugget ayam. Food Science and Culinary Education Journal, 2(1). https://doi.org/10.15294/fsce.v2i1.2318

Prastika, A., Vinkarisma, D. H., & Muzakhar, S. S. A. 2022. Diversifikasi Pemanfaatan Buah Sukun (Artocarpus altilis) Menjadi Sereal Sebagai Alternatif Pangan Potensial. Jurnal Teknologi Pangan dan Industri Perkebunan (LIPIDA), 2(1), 10-19. https://doi.org/10.58466/lipida.v2i1.1390.

Downloads

Published

2025-01-15

How to Cite

Masyitah Masyitah, Devia Fitria, Rahmaya Rahmaya, Ahmad Hamim Damanik, & Muhammad Rizki Fadhillah. (2025). Pemberdayaan Masyarakat melalui Pelatihan Pengolahan Nugget Daging Ayam Kombinasi Buah Sukun pada Desa Lampisang Kabupaten Aceh Besar . ASPIRASI : Publikasi Hasil Pengabdian Dan Kegiatan Masyarakat, 3(1), 162–168. https://doi.org/10.61132/aspirasi.v3i1.1407

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.