Meningkatkan Nilai Tambah Tomat Dengan Pelatihan Mengolah Tomat Segar Menjadi Saus Tomat Di Desa Gunung Bahgie
DOI:
https://doi.org/10.61132/aspirasi.v2i2.410Keywords:
Value Added, Tomatoes, Training, Processing, Tomato SauceAbstract
The people of Mpunt Bahgie have the majority of their livehood as farmers, although tomatoes are not the dominant crop. During the tomatoe harvest period, the price of tomatioes will decrease. One way to ensure prices are stable is to process tehm into other, more durable products. Processing fresh tomatoes into tomato sauce is one way to use fresh tomatoes when prices are cheap. Tomato sauce products are also a way for people to increase their income and open new businesses. Tha aim of this community service is to provide knowledge and skills about processing fresh tomatoes into tomato sauce. The method used is by delivering material in the fform of lectures, counseling and demonstrations. A total of 1 partners who are housewives have participated in this program. The final results of the Pre Test and Post Test show that there has been a significant increase in Partners, especially in the knowledge of choosing ‘Know’ regarding processing, namely Partners know hoe to overcome falling prices during harvest from 83 to 100%; partners know that tomatoe sauce processing can be turned into business from 72% to 100%; partners know that tomato can be processed into other products that are more durable from 55% to 100%; Partners knows how to make tomatosauce ffrom 28% to 100%. Meanwhile, the results of the assessment evaluation showed that 100% of Partners stated ‘Strongly Agree’ with the agenda the program implemented is useful; satisfied with the program implemented; and are interested in taking part in the program iff it is held at the same time another time. A series of core activities shows that training and delivery of material can provide knowledge and be easily accepted by Partners
Downloads
References
Amrullah, S., Mikhratunnisa dan Pathiassana, M. T. “Peningkatan Produksi dan Kualitas Saus Tomat dan Sambal serta Perancangan sterilisator UV-C untuk UMKM Desa Sukadana, Lombok Timur.” Diseminasi: Jurnal Pengabdian kepada Masyarakat 5, No. 2 (2023): 189-197.
Agustina, L., Gendrosari, S., Susi dan Udantoro. “Diversifikasi Produk Olahan Berbasis Tomat Pada Kelompok Wanita Tani Kambang Tanjung Desa Parigi Kacil Kabupaten Tapin.” Al-Ikhlas 5, No. 1 (Oktober 2019): 47-55.
Asnamawati, L., Rasoki, T., Novrianda, H., Kristanti, D., Nurmalia, A. “Pengenalan Nilai Tambah melalui Pengolana dan Pemasaran Saos Tomat di SMK Agribisnis Dangau Datuk Bengkulu.” Dinamisia: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat 5, No. 2 (25 April 2021): 488-493.
Fadhilah, N., Irmawanty, Nurdiyanti, Wajdi, M. dan Thahir, R. “Pemanfaatan Sumberdaya Lokal Berupa Pengolahan Tomat menjadi Saos Tomat di Desa Tompobulu Kecamatan Rumbia.” Jurnal Abdimas Patikala 1, No. 4 (28 Mei 2022): 272-276.
Faridah, A., Syamwil., Aimon, H., dan Rosel, R., 2023. “Peningkatan Usaha melalui Hilirisasi Produk Berbasis Tomat pada Masyarakat.” Abdi: Jurnal Pengabdian dan Pemberdayaan Masyarakat 5, No. 1 (Januari 2023): 23-28.
Hasriani, Arwati, S., Asih, R. Y. dan Alamsyah, M. A. “Introduksi Pasca Panen dan Pemasaran pada kelompok Tani Penghasil Buah Tomat di Kecamatan Bontolempangan Kabupaten Gowa.” Madaniya 4, No. 3 (Agustus 2023): 871-881.
Laga, A., Langkong, J, Muhpidah, Fitri dan Wakiah, N. “Pengembangan Olahan Tomat Enrekang dalam Bnetuk Kurma Tomat (Karakteristik Kurma Tomat).” Jurnal Dinamika Pengabdian 4, No. K (November 2018): 72-78.
Lubis, M. S., Syahputra, R. A., Ritonga, G. “PKM Pembuatan Saus Menggunakan Buah Andaliman sebagai pengawet Alami.” Prosiding Seminar nasional Hasil Pengabdian (1 Februari 2019): 505-509.
Mas’ud, F., Indriati, S., Pabbenteng, Irawati, L., Pratiwi, S., dan Apriyanto. “Pengolahan Buah Tomat dan Bawang Merah di Kabupaten Enrekang.” Proseding 6 Seminar Nasional Penelitian dan Pengabdian kepada Masyarakat (2022):128-133.
Molina, R., Rohaya, S., dan Haryani, S. “Kajian Literatur Pembuatan Produk Manisan Tomat Kering.” Jurnal Ilmiah Mahasiswa Pertanian 7, No. 2 (Mei 2022): 381-385.
Rochaeny, H., Budikania, T. S., Wibowo, S., Rowiningtyas, S., Damayanti, L., dan Elfrida, N. R., 2022. “Pelatihan Pembuatan Saus Tomat untuk Memanfaatkan Limbah Dagung Buah Tomat dari kelompok Tani Pondok Menteng, Desa Citapen, Kecamatan Ciawi, Kabupaten Bogor.” Jurnal Pengabdian Masyarakat AKA 2, No. 1 (13 Juni 2022):1-5.
Saloko, S., Handito, D., Rahayu N., Rahman, S., dan Dwiani, A. “Pengolahan Tomat menjadi Saos Tomat.” Jurnal Pendidikan dan Pengabdian kepada Masyarakat 2, No. 2 (27 Maret 2019): 204-208.
Samran, Suprianto, Sumardi, Oktima, E., Suhada, A. Gunawan, M., Fitrainia, E., Herliana dan Andriani, S. “Pelatihan Produksi Saos Tomat Inu PKK Lut Tawar dan Pegasing-Aceh Tengah-Nanggroe Aceh Darussalam.” Mejuajua: Jurnal Pengabdian kepada Masyarakat 1, No. 2, (20 Desember 2021): 16-22.
Suyarti, S. “Pendampingan dan Pelatihan Pembuatan Olahan Tomat sebagai Peluang Bisnis pada Kelompok Wanita Rani (KWT) Desa Gunung Pasir Jaya Lampung Timur.” NEAR: Jurnal Pengabdian kepada Masyarakat, 2, No. 1 (8 November 2022):75- 80.
Syahdan, M. Karim, H. A., dan Innanengsih, I., 2022. Peningkatan Produktivitas Tanaman Tomat (Lycopersicon esculentum mill) Dengan pemberian berbagai pupuk Kompos dan Komposisi NPK. Jurnal Agroterpadu 1, No. 1 (1 Juli 2022): 29-34.
Syahfitri, J., Nopreyeni, Hidayat, T., & Fitriani, A. (2022). Pengolahan Tomat (Solanum lycopersicum) Menjadi Saos dalam Upaya Meningkatkan Pendapatan Masyarakat di Desa Pekik Nyaring. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat Royal 5, No. 3 (September 2022) 347-354.
Taufieq, N. A. S., Ratnawati, T., Ahmad, I. A., dan Pertiwi, N., 2022. PKM Pelatihan Pembuatan Saos Tomat pada Ibu-Ibu Rumah Tangga. Jurnal Dedikasi 24, No. 1 (2022): 6-8.
Yuniastri, R., Hanafi, I., Putri, R. D., dan Santosa, R., 2023. Peningkatan Kompetensi Keterampilan Siswa SMK melalui Pelatihan Pengolahan Produk Berbasis Komoditas Lokal. J-ABDI: Jurnal Pengabdian kepada Masyarakat, 2, No. 8 (Januari 2023):5801-5807.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 ASPIRASI : Publikasi Hasil Pengabdian dan Kegiatan Masyarakat

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.